Reciclarea hartiei

Prima bucata de hartie fost fabricata de catre Ts’ai Luin undeva in jurul anului 105 d.Hr.din carpa.
Hartia pe care o folosim astazi este fabricata din fibre de celuloza provenita din lemn sau alte surse precum bumbac, sfecla de zahar sau chiar si excremente de elefant.
In 2006 reciclarile de hartie si carton au asigurat aproximativ 74% din totalul de 6.2 milioane de tone de hartie fabricata in UK iar aproximativ 7.7 milioane de tone au fost importate.
Exista diverse deseuri de fibra din care se fabrica hartie reciclata.

De ce sa te deranjezi sa reciclezi hartia?
In 2003/2004 hartia si cartonul au insumat aproximativ o treime din toate deseurile casnice colectate pentru reciclare cu aproximativ 1.3 milioane tone reciclate doar in UK. Asta inseamna ca inca mai exista o cantitate insemnata de hartie care nu este reciclata si care ajunge sa fie aruncata in gropi de gunoi sau incinerata.

Desi materialul brut din care provine hartia este predominant lemnul, deseori se face greseala de a se intelege ca reciclarea hartiei salveaza copacii. Copacii sunt crescuti in scop comerical si cultivati ca o plantatie pe termen lung, noii copaci fiind plantati in locul celor defrisati .La asta se adauga faptul ca producatorii de hartie pot folosi parti ale copacilor care nu ar putea fi folosite in industria constructiilor sau mobilei. Tipuri diferite decopaci sunt folositi in diverse industrii. Conifere precum pinul si cedrul produc fibre lungi si sunt folositi pentru producerea de hartie cu o rezistenta mai mare. Lemnul mai dur precum cel de mesteacan care creste mai greu si produce fibre mai scurte este folosit pentru producerea hartiei de scris si partea de mijloc a cartonului. Aproximativ toata hartia este fabricata dn lemn crescut in padurile pentru dezvoltare durabila. Cele mai mari probleme de mediu le reprezinta din aceasta cauza:

1. Natura padurilor si zona in care sunt situate. Cum cererea de hartie a crescut, mai mult lemn este necesar pentru a satisface cererea de pulpa lemnoasa. In multe din cazuri asta a insemnat pierderea a numeroase habitate naturale pentu fauna si nenumarate ecosisteme deoarece padurile vechi, mature au fost inlocuite de plantatii controlate, de obicei paduri de conifere ce cresc rapid. Lipsa de divesitate in randul arborilor pe plantatiile controlate a dus la un dezechilibru in intreaga zona forestiera.

2. Folosind deseuri de hartie pentru a produce hartie reciclata problemele privind depozitatrea desurilor s-au redus.
Pentru fiecare tona de hartie reciclata se salveaza:
-cel putin 30000 l de apa
-3000 – 4000 KW electricitate ( destul pentru un apartament de 3 camere/an)
-95% poluarea aerului

3. Producerea de hartie reciclata presupune intre 28-70% mai putina energie decat producerea de hartie virgia si presupune mai putina apa. Asta se intampla din cauza faptului ca mare parte din energia dedicata productiei de hartie se consuma prin transformarea lemnului in hartie.

4. Hartia reciclata produce mai putine emisii poluante in aer (95%) si in apa. Hartia reciclata nu este realbita in mod normal, daca totusi se albeste se foloseste oxigen si nu clor. Asta reduce cantitatea de dioxine degajate in mediu.

5. Hartia este un produs biodegradabil. Asta inseamna ca atunci cand ajunge in gropile de gunoi in timp ce putrezste produce metan, un gaz greenhouse foarte puternic ( de 20 ori mai puternic decat CO2). Incalzirea globala a inceput sa fie o realitate acceptata din ce in ce mai mult la scara mondiala iar emisiile de CO2 si metan trebuiesc reduse pentru a diminua efectele pe care acestea le au asupra mediului.

Ce se recicleaza din hartie, cum si unde?

Care sunt principalele tipuri de hartie folosite in viata de zi cu zi care se pot recicla?
1. Hartia alba de birou
2. Ziare, reviste, cartile de telefon
3. Hartie colorata
4. Hartia folosita la imprimanta

Daca aveti corespondenta inutila, plicuri folosite sau pagini aurii expirate, contacteaza centrele locale de reciclare.

Ce poti face pentru a reduce cantitatea de hartie aruncata in gropile de gunoi?

1. Un prim pas ar fi sa invatam sa folosim cat mai putina hartie. Foloseste ambele fete ale unei foi de hartie. Uita-te daca hartia pe care te pregatesti sa o arunci nu cumva are spatiu pe care ai putea sa mai notezi diverse lucruri precum liste de cumparaturi sau pentru a lasa un bilet cuiva.

2. Cumpara hartie reciclata pe cat posibil.
( hartia reciclata din pagini aurii sau agende este folosita pentru a fabrica cartoane pentru oua si litiera pentru pisici printre altele)

3. Refolositi plicurile – folositi etichete lipicioase pentru a acoperii vechea adresa si resigilati plicul. Multe centre de caritate le vand asa caputeti sa le sustineti tot timpul.

4. Copiii din gradinite si scoli sunt incantati cand primesc role de hartie mai ciudata sau orice fel de tip de hartie pentru pictat desenat sau alte activitati. Sunt de asemenea incantati sa primeasca ziare sau reviste pentru a acoperi bancile in timpul orelor de lucru manual.

5. Cand cumperi o cutie cu lapte sau alte bauturi gandeste-te la ambalaj. Exista un mod de a-l recicla sau il arunci la gunoi? Este bine sa alegi alimente comerciate in ambalaje reciclabile.

6. Contacteaza-ti serviciul de corespondenta pentru a te asigura ca nu primesti corespondenta inutila.

7. Punand un semn cu „fara corespondenta inutila” in dreptul cutiei tale postale descurajezi prductia de pliante publicitare si alte flyere.

De ce ar trebui sa cumpar produse fabricate din hartie reciclata?
Viitorul reciclarii depinde in final de existenta unei piete pentru materialele colectate. Reciclarea nu presupune doar colectarea materialelor si transportarea lor catre articole centrele de reciclare ci presupune si finalizarea ideii de reciclare prin cumparerea produselor fabricate din hartie reciclata. Fabricile de hartie rciclata nu isi pot continua activitatea daca publicul nu incurajeaza cumpararea acestor produse.

sursa http://www.stopco2.ro

Reclame

2 gânduri despre „Reciclarea hartiei

  1. Dorina octombrie 25, 2012 la 11:58 am Reply

    De acum sigur ma apuc de reciclat, cu atatea idei cate prezentati pe blog voi gasi utilitate fiecarei bucatele de hartie.

  2. Hartie plantabila octombrie 26, 2012 la 7:57 am Reply

    Daca constientizam fiecare cate putin in fiecare zi ca putem sa refolosim resursele pe care le avem sunt convinsa ca in timp vom vedea si rezultate. E important sa le oferim copiilor nostri o viata intr-o lume mai buna, mai curata. Si noi suntem cel mai bun exemplu pentru ei. 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Hartie plantabila

Crestem impreuna!

Oracool

Re - creați-vă!

Handmade, natural, din suflet!

Clasicdesign -bijuterii argint , pietre semipretioase

bijuterii din argint , pietre semipretioase

7 coline

Un blog despre oameni si locuri, flori, gradini si hobby-uri

Jurnal Bio

Consilierul tau pentru o viata sanatoasa

%d blogeri au apreciat asta: